معرفی انواع لرزه گیر
معرفی انواع لرزه گیر و کاربردهای آنها
لرزه گیر چه کاربردی دارد؟
با توجه به اینکه انواع لرزهگیرها دارای خاصیت انعطافپذیری هستند میتوان به راحتی در هر شرایطی از خود مقاومت نشان دهند. در واقع میتوان از انواع لرزهگیرها در موقعیتهای مختلفی استفاده کرد. با توجه به اینکه ترکیبات لرزهگیرها دارای جزییات بسیار سادهای است میتوان به راحتی از آنها استفاده کرد.
ممکن است در مواردی مانند لولهکشیهای ساختمان، پایههای موتورها، سیلندرها، لنتها، خطوط مکانیکی و بسیاری از موارد دیگر از آنها استفاده کرد. به همین دلیل استفاده از لرزهگیرها میتواند عمر دستگاه و لوله ها را بیشتر کند و از انتقال این لرزشها به دیگر قسمتهای دستگاه جلوگیری کند.
همچنین با استفاده از انواع لرزهگیرها میتوان از ایجاد سر و صدای ناشی از لرزشهای موجود در لولهها جلوگیری کرد. علاوه بر این در برخی از صنایع خاص با استفاده از لرزهگیرهای فلزی میتوان جریان برق را در محدودهای که مدنظر این مشاغل است هدایت کرد.
انواع لرزه گیر های صنعتی
امروزه از لرزه گیر های صنعتی برای کاهش ارتعاشات و لرزه های ایجاد شده در انواع فرایندها استفاده می شود؛ که با توجه به نوع فرایند و شکل ارتعاش ایجاد شده، می توان از طراحی های موجود برای انواع لرزه گیر ها بهره برد. به طول کلی انواع لرزه گیر ها را می شود به سه دستۀ زیر تقسیم بندی کرد:
- لرزه گیر های لاستیکی
- ضد ارتعاشات آکاردئونی
- ضد ارتعاشات خرطومی-فلزی
لرزه گیر های لاستیکی و غیر فلزی
این نوع از انواع لرزهگیرها همانطور که مشخص است از متریال لاستیکی در ساخت آنها استفاده شده است. با توجه به اینکه جنس این متریال بسیار مقاوم است میتوان از آنها در موقعیتهای مختلفی استفاده کرد.
در واقع لرزهگیرهای لاستیکی میتوانند فشار وارده بر خود را تا مقادیر زیادی تحمل کنند و اغلب دارای خاصیت انعطافپذیری هستند. این ویژگی نیز به دلیل متریالی است که در آنها به کار برده شده است.
- لرزهگیرهای لاستیکی خرطومی
- لرزهگیرهای بلادری مقاوم و انعطافپذیر در برابر گرما و حرارت
- لرزهگیر مهاردار
- لرزهگیر لاستیکی یونیورسال
- لرزهگیر لاستیکی اتوکلاو
- لرزهگیر دستگاه لرزاننده
- لرزهگیر لاستیکی بلادری مهاردار
- لرزهگیر لاستیکی بلادری مقاوم در برابر مایعاتی مانند روغن
- لرزهگیرهای ماشین آلات
- لرزهگیر کمپرسور
- لرزهگیر فن
- لرزهگیر سانتریفیوژ
لرزه گیر های فلزی
این نوع از لرزهگیرها با توجه به اینکه از آلیاژی از فلزات ساخته میشوند میتوانند تغییرات ناشی از ارتعاشات را مهار کنند. همچنین انقباض و انبساطات مربوط به درجه حرارت و فشار را میتوان از طریق لرزهگیرهای فلزی به حداقل رساند.
برای اینکه ضربات ایجاد شده در لولهها که بر اثر فشار مایعات و یا گازها ایجاد شده خنثی شود این لرزهگیرها میتوانند بسیار کارآمد باشند. لرزهگیرها میتوانند در صنایع مختلفی نظیر تاسیسات غذایی، فولادی، صنایع نفت و گاز و بسیاری دیگر از صنایع که با اتصالات صنعتی و لولهها در ارتباط هستند استفاده شود.
- لرزهگیرهای آکاردئونی
- لرزهگیرهای فلزی مهاردار
- لرزهگیرهای خرطومی فلزی
- فنرهای فشاری
- لرزهگیرهای مهاردار زاویهای
- لرزهگیرهای فلنجدار
- لرزهگیرهای لایهای
- لرزهگیرهای قابل جوش
علت به وجود آمدن لرزش و ارتعاش در موتورخانه
اقلامی داخل موتورخانه وجود دارد که دارای حرکت های دورانی و یا رفت و برگشتی می باشند که بروی سیالات فرآیندهایی انجام می دهند . نمونه ای از این اقلام پمپ ها ، چیلرها ، کمپرسورها و … می باشند که با حرکت های خود در راستای انجام فرآیند همواره ارتعاش و لرزش تولید می کنند .
پمپ ها نمونه ایی می باشند که در داخل هر موتورخانه و یا سیستم پایپینگی وجود دارند که وظیفه اصلی آن ها افزایش فشار سیال می باشد ، آشنایی با انواع پمپ و طرز کارکردن آنها .
منبع ارتعاش و لرزش ، دستگاه های فوق الذکر می باشد که می بایست ارتعاش آن هارا مهار کنیم و در این بابت توجه به مورد زیر مهم می باشد.
تفاوت لرزه گیر و ضربه گیر چیست ؟
در خیلی از موارد پیش آمده است که در اسم و بیان نیاز بین لرزه گیر و ضربه گیر اشتباهاتی رخ می دهد . پایپ کالا به عنوان مشاور امور خرید اقلا پایپینگی برای شما روشن می کند که برای کاهش لرزش دستگاه می بایست از ضربه گیر استفاده کرد و برای مهار لرزش لوله ها ( در ادامه مفصل توضیح خواهیم داد ) می بایست از لرزه گیر استفاده نمود .
ضربه گیرها انواع مختلفی دارند که یکی از رایج ترین آن ها و کم هزینه ترین آن ها به عنوان لاستیک های ضربه گیر منجیت دار شناخته می شوند که لاستیکی منجیت دار می باشد و در زیر دستگاه مانند پمپ قرار میگیرد و موجب کاهش ارتعاش می شود .
مارک بندی لرزه گیرهای ارتعاشات صنعتی ایران
۱- لرزه گیر مارک زرد متناسب برای دمای ۶۰ درجه سانتی گراد و فشار ۱۰ بار ( اتمسفر ) می باشد .
۲- لرزه گیر مارک قرمز متناسب برای دمای ۹۰ درجه سانتی گراد و فشار ۱۰ بار ( اتمسفر ) می باشد .
۳- لرزه گیر مارک آبی متناسب برای دمای ۶۰ درجه سانتی گراد و فشار ۱۶ بار ( اتمسفر ) می باشد .
۴- لرزه گیر مارک آبی – قرمز متناسب برای دمای ۹۰ درجه سانتی گراد و فشار ۱۶ بار ( اتمسفر ) می باشد .