شیرآلات چدنی برای دریچههایی که با مواد خورنده در تماس هستند، همچون شیر فلکه کشویی چدنی و شیر پروانهای چدنی انتخاب خوبی هستند. تنها نقطه ضعف چدن این است که مانند بعضی از مواد دیگر انعطافپذیر نیست؛ بنابراین در جایی که ممکن است یک دریچه خم شود، از آن استفاده نمیشود. با این حال، این ماده بسیار ارزان با دوام و قوی است. دریچههای چدنی قطعاً در بسیاری از شرایط انتخاب خوبی هستند و ریختهگری آنها آسان است.
شیر چدنی
شیر چدنی جهت کنترل یا قطع و وصل جریان سیال در صنایع مختلف، نیروگاهها، انتقال آب و آبرسانی، تأسیسات آب و فاضلاب، صنایع پتروشیمی، نفت و گاز، صنایع پالایشگاهی، صنایع دارویی و غذایی به کار میروند. از پراستفادهترین شیر چدنیها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- شیر کشویی یا شیر دروازهای (Gate Valve)
- شیر پروانهای (Butterfly Valve)
- شیر فشار شکن
- شیر تخلیه هوا
نوع اتصال شیرآلات چدنی
اتصالات شیرآلات چدنی به صورت فلنجی بوده و به کمک ۲ فلنج به سایر شیرآلات و اتصالات وصل میشوند.
شیر فلکه پروانه ای چیست؟
شیر فلکۀ پروانهای نوع دیگری از شیرآلات چدنی است. در این مدل شیرهای چدنی دریچۀ عبور سیال به صورت یک دیسک دوار است که به کمک آن جریان سیال کنترل میشود. این دیسک دوار مستطیل شکل یا دایرهای شکل بوده و حول محور خود امکان چرخش دارد. شیر فلکۀ پروانهای دارای مدلهای زیر است:
- شیر پروانهای ویفری
- شیر پروانهای لاگ
- شیر پروانهای فلنج دار
- شیر پروانهای بدنه باریک
شیر سوپاپی چیست؟
شیر سوپاپی نوعی از شیرآلات است که جهت حرکت مایع یا گاز در آن به صورت یک طرفه انجام شده و امکان برگشت جریان در آن وجود ندارد. از کاربریهای شیر سوپاپی یا شیر یک طرفه میتوان بکارگیری آن در سیستم آبرسانی، سیستم لولهکشی و تأسیسات گرمایشی و برودتی ساختمانها، سیستمهای پنوماتیک هوای فشرده و … نام برد. نکتۀ قابل توجه در مورد این مدل این است که شیر فلکۀ یک طرفه با کمک فشار سیال عمل میکند و هیچ تجهیز خارجی برای کنترل و تنظیم شیر سوپاپی روی آن وجود ندارد.